31 май 2012 г.

Соленки с топено сирене и кимион




Тези соленки се приготвят с масло, топено сирене и зърна кимион, поради което са особено ароматни и хрупкави. И калорични, разбира се. Затова ги приготвям в малки количества, като само в рядки случаи увоявам дозата.
Подобни малки питки (казвам питки защото са дебелки), са познати в различни краища на света под различни имена, като се приготвят както със солено, така и със сладко тесто, с добавка на семена, сирена, лук, зелени мерудии, спанак, коприва, ядки, плодове, шоколад и каквото се сетите още. В солените варианти може и е удачно да замените маслото със свинска мас. В Европа са познати с имената скони, погача, соленки ....
Рецептата я ползвам отдавна и не съм променяла до сега нищо в нея, но днес като погледнах в хладилника установих, че топеното, натурално сирене го няма. Имах една опаковка с друго топено, приятно ароматизирано с чесън и пробвах с него. Освен това, реших този път да направя соленките леко пикантни, като подправя тестото с малко ситно накълцана, свежа, червена люта чушчица. Получи се наистина добър резултат и... хм, май трябваше да удвоя дозата. Излапаха се за нула време.



Продукти

за тестото

200 гр. брашно
100 гр. меко масло
10 триъгълника топено сирене (около 100 гр.)
1 с.л. семена кимион / ким
3 яйца
1 к.л. сол (по преценка, защото сиренето е солено)
на вкус и по желание:
1 – 2 червени люти чушлета, наситнени 

за намазване

1 жълтък
1 с.л. пресно мляко


Приготвяне

От посочените продукти омесете гладко тесто, което разделете на 2 топки. Ако желаете, сложете ситно накълцано чили в едната половина или в цялото тесто.
Следва да разточите всяка топка тесто на кръг, с дебелина 1 пръст (не по-тънко!)
С нож нарежете кръга радиално, на триъгълници, които наредете в застлана с хартия за печене тава. Оставете ги да почиват 15-20 минути. 
Намажете ги с разбития с прясното мляко жълтък и печете, в предварително загрята на 200° фурна за 15 минути.

Не е задължително да ги оформяте на триъгълници - вкусни и красиви ще са и с квадратна, кръгла или друга форма. 


Соленките са особено апетитни и хрупкави както топли, така и поизстинали. Може да ги поднесете с основно ястие вместо хляб, за закуска, както и за хрупане с чаша хубаво, червено вино. Уверявам ви, че няма да ви стигнат!

Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. ауу прекрасни са, Ирма! Такива едни слънчеви, жълтички, с тези парченца от люта чушка вътре....
    Слушай, ти май ми връщаш за предчувствията, а :)) Днес се запасих с 10-на парчета топено сирене :)
    Дали да не пробвам?

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, не питай, нито чакай, ами ги почвай! :) И ако е цялото семейство в наличност, даже утрои дозата. Стават много бързо - има-няма за 15 минути се месят и оформят, почиват там около 15 минути някъде, през това време се е загряла фурната и ги засилваш да се опекат набързо. После я има за теб, я няма :) та си хапни топли от първата партида.

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусен и уютен блог.:)Разглеждам го с голям интерес.Предисловията към рецептите са много живи и ме връщат назад в моето детство на село.Мирише ми на спомени и гозби.Страхотен кулинарен блог с топло сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, eellii6! Ласкаете ме с този мил коментар!
      Добре дошли сте и се радвам, че ви харесва при мен! Надявам се да ви е забавно и уютно тук!
      Поздрави!

      Изтриване