14 юни 2012 г.

Мини бомбички със синьо сирене и зелени маслини



Преди седмица, за късна закуска, пък и за следобедна занимавка поднесох едни малки, пухкави бомбички със зелени маслинки и малко синьо сирене. Докато се печеха на вратата се звънна и като отворих – съседката, с малката си внучка. 
„Ние идем да видим какво печеш пак, та толкова хубаво мирише чак у нас.” Почерпих ги, и за в къщи им сложих :) Хапнахме ги с кисело мляко, разбито без разреждане. И вчера прибирайки се от път, ме посрещат с молба за рецептата. Малката толкова ги харесала, че всеки ден проверявала кога ще се приберем, за да кажа на бабчето „как стават”.
А те стават много бързо. Ароматни са и имат още един плюс – мога да ги сервирам не само за закуска, ами и като компания на хубаво вино. Бяло или червено, според случая.



Продукти

100 гр. синьо сирене (не слагайте повече!)
100 гр. меко масло
3 яйца
1 ч.ч. брашно (+/-)
1 бакпулвер
50-60 гр. смлени зелени маслинки
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

Обелете кората на сиренето и го оставете заедно с маслото на стайна температура за около час, да омекнат.
Загрейте фурната на 200°
Намачкайте сиренето и маслото с вилица или разбийте с миксер, докато се превърнат в гладка маса (като гъста сметана)
Добавете едно по едно яйцата и след като се усвоят добре от сместа, сипете и брашното пресято с бакпулвера, солта и черният пипер. Разбъркайте всичко много добре и посипете блиндираните маслинки. Ако ви е приятно да ги усещате в устата си, не ги мелете много на ситно. Аз ги наситних доста и после съжалих.
Намаслете формички за мини пикантини (мини саварини) – не знам точно как се наричат, но са колкото за един шоколадов бонбон. Има ги във форма с 24 дупки. Не е нужно да ползвате хартиени капсулки.
Напълнете формичките с тесто до върха и загладете отгоре с намаслен нож. Ако не ги напълните догоре, няма да им се образуват калпачетата.
Печете ги за около 15 минутки, до златист загар.

После извадете със завъртане (много лесно излизат) и поставете на решетка да се охладят за малко. Не ги чакайте много, а им се насладете докато са топлички.




Това не значи, че студени не стават за ядене, напротив – пак са вкусни, но тогава повече си подхождат с чаша вино.

Аз съм почти трезвеник и като фен на кравичките, познайте какво предпочетох  :)   Оо, май си казах по-горе! Мляко, мляко и пак мляко. Обожавам го, наистина!  :)

Много добър вариант са, приготвени с топено, пушено сирене вместо синьото. Особено за хора, на които вкусът на плесен не им допада. Няма го тръпчивият привкус, а напротив – ухаят още по-вкусно.





P.S.
Не завишавайте дозата на синьото сирене, защото има способността да вгорчава някои изделия, когато е в повече от препоръчаното количество в рецептата!



Опитайте ги и няма да съжалите!

3 коментара:

  1. Ммм... вкусно :)
    Ирма, ако не си получила съобщението ми в "Гответе с мен" /нещо си оплесках регистрацията там/ пиши ми на мейла, за да ти изпратя координатите на дървените къщички :)
    Хубав край на седмицата от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма,много пухкави хапчици и симпатични,и вкусни!Синьото и аз бих заменила с някакво друго.Благодаря за идеята,ще опитам скоро!
    Приятен петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни бомбички :) С удоволствие ще опитам рецептата и то с топено сирене, защото с другото сме малко на вие :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване