19 юни 2012 г.

С настроение за пясък, вълни, морски бриз и още нещо



Докато се жалвах от месец май и със задоволство очаквах да се посгрее времето, то сега, в средата на юни направо напече сериозно, сякаш е август. Ако постоиш повече от два часа вън, можеш и да се изпариш. Наистина, не може да ми се угоди :) 
Добре че са измислени климатиците, че поне в къщи да ни е добре. А едно време с вентилаторите нищо си не беше. Е, доволни бяхме, подухваха, даваха ни малко въздух, но как само бръмчаха... И всеки гледаше само за него да е „вятърът”. Аз поне така исках. Помня като момиче, зимата гушех кюнците, лятото се навирах във вентилатора :)  „Жена! Какво да я правиш?!”, както би казал един мой роднина.  Сега съм доволна – топло ми е колкото и когато поискам, хладно ми е дори и да е 40° на сянка. Искам 25° и хоп, вече е толкова.  Да живее научния прогрес!  :)

Добре ни е, да – седим си на хлад с дружка на сладка раздумка, слушаме отпускаща музика, отпиваме с наслада свежа, разхлаждаща  напитка и плануваме лятото... И двете сме на едно мнение – МОРЕ! Да заровим стъпала в горещия пясък, да се слеем със водата, да отпуснем сетивата на някой тих плаж, похапвайки вкусни плодове.


Но морето е още далече, очакващо, релаксиращо, слънчево-солено, с мирис на смокини, с прохладни вечери и светулки в косите, весели приятелски компании, коктейли...
                                                                              
Хубаво е поне, че температурите у нас не оказват влияние на кулинарните ни желания. Обикновено, в горещите дни всеки гледа да си хапне нещо лекичко, разхлаждащо и ободряващо. И сладичко ако може!  Веднага бихте казали „Сладолед!”, нали? 
Е да, ама ние не! След като омотахме 2 кила сладолед почти наведнъж, сега го не щем и на снимка. Нека малко починем, че да не ни омръзне съвсем :)  Ободряваме се и се подслаждаме с малки кексчета, мъфини както ги наричат напоследък.
И макар да е сезона на ягодите, черешите, кайсиите, а вече и дините, нашите са с банан и кокос. Как ви се струва комбинацията? На нас много ни допада, още повече обогатена с ароматна, кафява захар. Екзотично! Реших да са  по-здравословни и вместо фино бяло брашно ги забърках с пълнозърнесто. Добавих и малко овесени ядки. Получиха се много пухкави, дъхави и приятно сладки малки 

Пълнозърнести бананови кексчета с кокос и крема сирене



Продукти
/за 20 бр.  с Ø 4 см./

300 гр. пълнозърнесто пшенично брашно
¾ ч.ч. фини овесени ядки
½ ч.ч. кокосови стърготини
100 гр. пудра захар
3 равни с.л. кафява захар (тъмна)
1 бакпулвер
2 ванилии
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 намачкани, добре узряли банана
60 гр. меко масло


Приготвяне

Първо, в подходяща по големина купа, събираме всички сухи съставки, разбъркваме ги и ги заделяме настрана.
В друга, по-голяма купа, разбиваме маслото с ванилията на пухкав крем, добавяме едно по едно яйцата, а след тях киселото мляко и намачканите банани. Разбиваме добре сместа с миксер, намаляваме оборотите му на минимум и на порции, добавяме по малко от сухата смес. Следим да се получи средно гъсто тесто за кейк. Може да ни остане малко от брашнената смес, а може и да не достигне в зависимост от големината на яйцата и бананите.
Опитайте тестото на вкус и ако ви се стори малко захарта добавете още.
Поставете книжни капсули в мъфинени форми и насипете тестото до 2/3 от обема им. Ако нямате капсули, то намаслете формите и ги напудрете с малко брашно, за да се застраховате от залепване.
Печете в предварително загрята до 200° фурна за около 15-20 минутки. Проверявайте ги все пак – трябва да са покафенели приятно, да са се стегнали, но да са и еластични при лек натиск.
Извадете да се охладят напълно върху телена скара.



И за да не изглеждат толкова голи и безлични, ги наметнах с копринено нежно кремче от крема сирене. Отгоре поръсих леко с кафява захар.


Кремчето направих от:

150 гр. меко масло
150 гр. пудра захар
200 гр. крема сирене
1 ванилия
малко кафява захар за поръсване


Първо разбих с миксера мекото масло с пудрата захар и ванилията до пухкав крем, след което добавих намачканото крема сирене и продължих с миксера на ниска скорост. Полученият крем шприцовах върху охладените мъфини с помощта на пош. После ги вкарах за 15 минутки в хладилника, колкото да стегне крема и са готови за сервиране! 






Чудни са с фрапе, фреш от любим плод или с кокосов ликьор. С него открихме и сезона на летните коктейли.


Малко ми куца декорацията на чашката, че не се сетих да подсуша кафявата захар, но друг път ще се сетя навреме :)


  • Ликьорът е домашно произведен  “Batida de Coco” – подобен на Пина Колада, но с по-мек, млечен вкус, по-нискоалкохолен и доста добре ароматизиран с кокосово мляко. Успешно се комбинира с плодови сокове за направата на коктейли. А и идеално се върза с банановия вкус на мъфините. Кремчето със сирене пък точно балансира сладостта.
      
Това е!  
Лятото е, настроението е подобаващо, и ако ние не сме на тропиците, то те са на масата ни.

(снимката е от нета)

Хубави, летни дни с тропическо настроение ви пожелавам!
И ако ви е допаднала рецептата, ще се радвам да пробвате и споделите! 


5 коментара:

  1. Много ми допада рецептата,Ирма!Нищо че е лято,нещо печено с банан мога да хапвам целогодишно,аромата е жесток!Пък при теб и с кокос-повече от блажено,че и с това кремче,че и питие,ехеееееее....Супер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ирма, страхотна рецепта :) С удоволствие бих хапнала няколко кексчета :)
    И аз чакам моренце... измъкнахме се за 4 дни преди седмица, но искам още :)
    Поздрави и прекрасни летни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, Зори, благодаря ви! Много вкусни бяха кексчетата :) А морето толкова го искам, че го сънувам вече, ама само живот и здраве да е!
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен ми харесаха тези кексчета-особена с кремчето отгоре.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Зои! Кремчето е така да се каже "универсално" - можеш да покриваш с него всякакви сладкиши, както и да го разнообразяваш с различни аромати. Опитай! :)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване