27 януари 2014 г.

Млечна пита с изварено тесто

Една много сполучлива рецепта, за пита с изварено тесто и плънка от меко сирене. Отлежава отдавна в архива с рецепти, многократно е изпробвана и затвърдена като една от любимите ни пити с пълнеж. Самият той търпи вариации (прясно домашно сирене, Фета, Бри, Моцарела, дори кашкавал), но е важното да бъде подправен с малко чесън, а по желание и зелени мерудии. Вкусът е осезаемо млечен, мек и в същото време приятно закачлив. Питата може да сервирате като закуска, в компанията на хубаво червено вино и мезета или да поднесете с топла супа (например лучена). 




Продукти
  • за тестото
1 яйце
250 гр. извара
150 гр. меко масло
250 гр. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол

за плънката 
150-200 гр. сирене
1-2 скилидки чесън
1 с. л. (голяма) квасена сметана

отделно
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
Приготвяне

Загрейте фурната до 190°
Смесете изварата и маслото, добавете яйцето и се разбъркайте добре.
Сипете брашното, пресято с бакпулвера и овкусено със солта и захарта.
Замесете тесто средно меко тесто.
Оставете тестото да престои 10 минути.
Направете плънката, като рендосате сиренето, добавете чесъна и сметаната и разбъркате.
На набрашнена маса, разточете тестото на два кръга с дебелина 1 пръст, като единия е малко по-голям. За удобство, премерете с дъното на тавата.
Малкия кръг, поставете на дъното на застланата с восъчна хартия тава, като по края намажете с вода.
Разпределете пълнежа върху кръга, като оставите около 1,5 см. празен кант околовръст (това, което сте намазали с вода).
Покрийте с втория кръг, като добре подпъхнете и притиснете краищата под първия, за да се слепят добре и да не изтича плънката.
Намажете повърхността с жълтък, поръсете със сусам и печете за около 20 – 30 минути на средно ниво.
Опечената пита покрийте с кърпа да се охлади леко, след което веднага поднесете. 
Внимавайте, при нарязване плънката е още топла и потича! :)


Да ви е сладко!






21 януари 2014 г.

Бързи кроасани от бутер тесто

Предполагам, че всеки обича кроасан, особено топъл, дъхав, ухаещ на масло. Някои го харесват класически, без плънка, други с плънка, едни със сладка, други със солена, едни с месна, други с крем, трети с плодова, четвърти със сирена и т.н. Кроасаните са толкова, колкото и вкусовете, но в основата си са приготвени от бутер тесто с мая. У дома също са харесвани и разбира се, домашни, топли, току що излязли от фурната. Случва се понякога да нямам време да ги приготвя бързо, не ми се става сутриnта рано да меся, а и не винаги се сещам навреме вечерта да направя домашно бутер тесто, затова прибягвам до една хитрост – така и така ще се излапат веднага, защо да не ползвам готово такова. Казвала съм вече, че винаги имам под ръка няколко пликчета във фризера за спешен случай и когато реша, че на сутринта за закуска ще имаме кроасани, вадя тестото вечерта от фризера, оставям го в хладилника и на сутринта то е готово за ползване. За 40 минути имаме горещи, уханни кроасани. Докато те се изпекат, млякото се е сварило, кафето също, покривката е изгладена и сядаме на масата.
Навън е зима, но е грейнало едно слънце...

Добро утро с вкусна закуска – кроасан, мляко и шоколад, един хубав старт на новата седмица!


Продукти
/за 8 броя/

1 опаковка бутер тесто (400 гр.)
1 с.л. меко масло
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
1 с.л. захар смесена с 1 ванилова захар
(ако предпочитате кроасаните натюр или със солена плънка, просто изключете захарта и ванилията)


Приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200°
Застелете тавичка с хартия за печене.
Поръсете плота с брашно и поставете калъпчето бутер тесто отгоре. Поръсете го леко и отгоре с брашно и с помощта на точилка го разточете на правоъгълник с размери  40 х 20 см. и дебелина на кората около 5 мм. (ако ползвате готово разточено, просто внимателно го разгънете). Намажете го внимателно с мекото масло.
Нарежете го на равнобедрени триъгълници с размер на основата около 10 см. Получават точно 8 триъгълника. Направете в средата на основата разрез с дълбочина 1,5 см. Навийте триъгълниците не много стегнато като оформите рогчета, чиито краища леко свиете навътре.
Подредете кроасаните в тавичката на прилично разстояние един от друг, намажете ги с разбития с млякото жълтък и поръсете с ароматизираната с ванилията захар (може и да я пропуснете ако е неподходяща).

Печете около 30 минути, след което охладете леко за няколко минути и поднесете с чаша мляко, кафе или друга предпочитана от вас напитка.


Сервирайте натюр или с конфитюр, шоколад, пунш-крем, сирена или просто разрежете и гарнирайте с шунка, кашкавал, репички, маслини...
Идеите са много, вкусът е ваш! :)


Да ви е сладко!  :)


Забравих да спомена, че шоколадът с който сервирах днешните кроасани е домашно приготвена Нутела, за чиято направа научих в нета, изпробвах, много ни хареса и вече няколко пъти забърквам по едно бурканче от него. 
Рецептата ще пусна скоро, очаквайте я! 


16 януари 2014 г.

Селска зеленчукова супа с бекон

Супата е храна, необходима за всеки човек и напоследък, особено след големите празници съпроводени с тежки маси, е предпочитана у нас. Дори милото като върл месояд си търси порцията супа ежедневно, а моя милост дни наред си изкарва само на това.
Днешната рецепта е имeнно за една топла, гъста и сгряваща, гонеща всякакви вируси селска чорбица. Селска, защото е богата на зеленчуци, а плюс това има и паста. Но не е само това. :) Понеже за да преборим грипа е необходима силна, питателна храна и супата ми е подсилена. Няколко пъти съм я готвила все с бекон, но понеже в момента нямах, ползвах колбас, полушпек. Получи се отново вкусна, нежна и засищаща, пълна с витамини.

Горещо препоръчвам!


Продукти
/за 6 порции/

2 с.л. олио
4 с.л. зехтин
250 гр. бекон (полушпек колбас)
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
парченце джинджифил (около 3 см)
1 голям морков
2 стръка селъри
1 малка червена чушка
1 малък дафинов лист (по възможност свеж)
6 средни карофа
1 шепа замразен млад грах
2 малки шепи ситна паста (охлювчета, орзо, кокуилети...)
сол и черен пипер на вкус
няколко клончета пресен магданоз
1 стрък млад, зелен лук
3-4 с.л. квасена сметана или кисело мляко
100 гр. настърган Пармезан*

Приготвяне

Почистете, обелете и надробете на малки кубчета картофите и морковите. 
Селърито и чушката надробете също на малки кубчета, скилидките чесън обелете и разполовете.
Бекона/колбаса нарежете на ситно, лука на средни към едри кубчета, а джинджифила обелете и наситнете.

В малка тенджерка сипете олиото и зехтина и я сложете на среден котлон да се загрее. Когато мазнината замирише сложете в нея месото и разбърквайки постоянно леко запържете до приятен, златист загар. Извадете в чиния с решетъчна лъжица и оставете настрана.
В същата мазнина пуснете лука и запържете леко, след което добавете морковите, джинджифила, селърито и чесъна. Налейте ½ ч.ч. топла вода, похлупете и намалете ако е необходимо още малко огъня. Задушавайте докато се изпари течността и зеленчуците омекнат. Тогава добавете картофите, граха, дафиновият лист и наситнената чушка. Долейте с топла вода като внимавате тя да залее всичко, но не повече от 2 см. Похлупете и оставете да къкри докато картофите се сварят.

Междувременно сложете в друга, малка тенджерка или касеролка пастата да се свари, след което я прецедете (запазете водата в която се е варила) и я добавете в супата. Разбъркайте и долейте със заделената  вода от пастата в такова количество, че да разредите супата до желаната от вас гъстота. Разбийте сметаната и я сипете в тенджерата. Посолете, поръсете с малко прясно смлян черен пипер и добавете по-голямата част от изпърженият бекон/колбас.



Поднесете супата гореща, като преди сервиране поръсите с малко Пармезан, накълцан зелен лук и магданоз. Останалият бекон/колбас сервирайте отделно.


* Пармезана може да заместите с кашкавал, но имайте предвид, че той ще се разтопи и ще се точи. На мен това ми харесва, но на някои не им допада. :)


Това е! Бъдете здрави и да ви е сладко!




9 януари 2014 г.

Новогодишно пънче Тирамису

Bûche de Noël

Никога не съм правила каквото и да е пънче (да уточня, че тук става дума за десерта, а не за бъдника, който гори в камината), но тази година ми се прииска и у нас да има едно за празниците. Дали защото ме прихвана от всеобщата мания да подражаваме на чужди традиции или просто от желание да докажа на себе си, че мога да се справя, сама не знам. Факт е обаче, че успях и останах доволна от експеримента. Е, като за първи път могат да ми се простят някои грешки като малкият размер, но като само за нас се оказа напълно достатъчно, макар да получих препоръки следващият път като го правя да меря по размера на подноса. :) Това иде да рече, че се хареса и не е от сладкишите, които се правят само веднъж, провокирани от красива снимка, а в последствие оказващи се не по наш вкус. Малко нескромно може да прозвучи, но и аз потърках ръце след като го финализирах. 


Десертът произлиза от френската традиционна кухня и обикновено се нарича Коледно пънче (Bûche de Noël) , защото се приготвя за Коледа, но може да го намерите и с названието „новогодишно”, както е при мен. Направих го точно в последния ден от миналата година и едва изтраяхме да нащракам няколко снимки - веднага бе нарязано и по-нетърпеливите грабнаха по една порция, която унищожиха почти светкавично. После дойде моментът с разочарованието - не от друго, а от общия размер. Е, няма угодия! :)))

Друг момент от решението ми за тази рецепта е вкусът, който исках да има нашето пънче. Бях се заредила със сирене Маскарпоне за Тирамису, но Тирамису мога да направя всеки път, а за пънче сега беше точният момент. Да, ама сутринта на 31-ви и двете момчета ме питаха „Маскарпонето на Тирамису ще го правиш, нали?” Така че нямаше измъкване и решението дойде от само себе си – пънче Тирамису. А видът... е, няма да съм аз, ако нещо не променя. Всички пънчета, които съм виждала са с една и съща форма, която на мен никак не ми прилича на пън, а на паднало дърво, на което може да се седне, разбира се, но всички знаем какво е всъщност пън – останалата в земята част от ствола на отрязано дърво. Един вид табуретка, както им казваше момчето ми, когато беше малко дете и за първи път видя да сядаме на пънчета в гората „Това табуретки ли са?” :)))
И така, в съзнанието ми вече се роди идеята и крайният резултат. За по-удобно се отказах от савоярдите за Тирамисуто и заложих на тънки, пандишпанови платки, обогатени с малко мляко и навити на руло. Получи се вита торта Тирамису, която за финал оформих като пънче.
А рецептата може да видите сега:

Новогодишно пънче Тирамису
/Bûche de Noël/


Продукти

за блата
8 яйца
150 гр. пудра захар
1 пликче ванилова захар
200 гр. пълномаслено кисело мляко
150 гр. брашно
1 бакпулвер

за сиропиране
1 силно дълго кафе (200 мл)
2 с.л. тъмен Ром

за крема
750 гр. Маскарпоне
6 жълтъка
1 пликче ванилова захар
кората на 1 портокал
50 мл. тъмен Ром
150 гр. пудра захар (или на вкус)
150 гр. меко масло + 1 с.л. пудра захар
-------

Още: 2 пълни с.л. какао


за глазурата
200 гр. млечен шоколад
1 к.л. масло (малка бучица)
100 гр. тъмен шоколад (70% какао)
1 ч.л. олио
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар


Приготвяне

на блата
Правим си едно пандишпанено тесто, като го обогатяваме с малко кисело мляко.
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Белтъците разбиваме на твърд сняг със щипка сол.
Жълтъците с пудрата захар, ванилията и портокаловата кора разбиваме на пухкав крем до побеляване и удвояване на обема му.
Пресяваме брашното с бакпулвера и на порции го добавяме към жълтъчната смес като редуваме с порции кисело мляко и ром. Получава се пухкава, плътна и ароматна смес, която събираме с разбитите белтъци.

Загряваме фурната на 200°.
В тавичка застлана с хартия центрираме тортен ринг, фиксиран на 22 см., наливаме около 1 ч.ч. от тестото и заравняваме.  Печем за около 8-10 минути.

Моят блат бе по-голям, но после се наложи да изрязвам, тъй като не бях предвидила тесто за две големи платки. Така че, ако искате торта с по-големи размери (около 26 см.) трябва да увеличите количеството на продуктите.

Останалото тесто разстиламе в застлана с хартия за печене голяма правоъгълна тава (ползвах оригиналната на фурната) и печем до готовност. Не прекалявайте с печенето, за да може после да се навие без да се напука!

Голямата платка обръщаме върху леко навлажнена кърпа (не мокра) и обелваме внимателно хартията. Кръглият блат за основата освобождаваме от ринга и поставяме върху телена скара да се охлади.

Междувременно си приготвяме крема.
Разбиваме хубаво  жълтъците със захарта и ванилията до побеляване и удвояване на обема. Отделно разбиваме Маскарпонето с рома и портокаловата кора на пухкав крем и внимателно с лопатка събираме двете смеси. Получава се крем Тирамису, но без белтъците в него.
 Причината да не ги ползвам е, че исках крема да ми е по-стегнат, без да се налага да ползвам стягащи добавки. Както знаете белтъците ще придадат по-голяма лекота и въздушност на крема, което за класическото Тирамису е идеално, но тук не е препоръчително.

Отделяме около 1 не пълна чаена чаша крем, който прехвърляме в пош с кръгъл накрайник и прибираме в хладилника. Той ще е за декорация.

Отделяме още 1 ч.ч. от крема, която събираме с добре разбитото меко масло, подсладено с лъжица пудра захар. Получава се по-плътен крем, който ще ползваме за замазване отвън.

СЕГА ДА СГЛОБИМ ТОРТАТА

Сваряваме кафето като му наливаме 2 с.л. ром за още аромат.

В подходяща тортена чиния/ поднос поставяме в центъра кръглия блат, с четка леко го навлажняваме и му слагаме 4 пълни с.л. крем, след което заравняваме повърхността и леко напудряме с какао.

Голямата платка нарязваме на ленти с ширина около 8-10 см (според диаметъра на основата - голяма основа предполага и по-широки ленти, за по-висока торта). Всички платки сиропираме леко с кафе, намазваме с крем Тирамису (без една) и поръсваме леко с какао. Завиваме първата на руло, което изправено центрираме върху основата. Втората лента завиваме около първата, третата застъпваме за втората и така продължаваме да навиваме като охлюв, докато наместим всички ленти. Върху последната, не намазаната, разпределяме от онзи крем с маслото, но не всичкия – половината заделяме за повърхността на тортата.
Ако се чудите защо тук ползваме маслен крем, ще ви кажа, че идеята ми бе за по-добро сцепление на последната, външна платка с останалите. Маслото се втвърдява и така крема ще държи здраво оформена тортата.
Така...  стягаме всичко с регулиращ се ринг и прибираме за 2-3 часа в хладилника. Ако искаме да ускорим процеса може да приберем във фризера за час.

После изваждаме и освобождаваме от ринга. Ако повърхността ни се вижда неравна, с нож за хляб я подрязваме внимателно и намазваме с тънък слой от масления крем. Заравняваме и намазваме и страните като наслагваме повечко крем долу, в основата. Сега с лъжица тук-там леко разнасяме по-дебелия слой и по подноса. Не се старайте излишно да заглаждате  – все пак имитирате кората и корените на пънчето.

С крема в поша шприцоваме концентрични кръгове по повърхността на тортата и я прибираме в хладилника.

Идва момента за приготвяне на глазурата.

В две различни купички слагаме двата вида шоколад (начупен на ситно или настърган). Пъхаме ги в микровълновата фурна да се разтопят на максимална мощност като на всеки 20 – 30 секунди прекъсваме за да разбъркаме.
Когато това стане, слагаме бучица масло в млечния, изчакваме малко да се охлади и изваждаме тортата от хладилника.  Поливаме с него страните й  – лъжица по лъжица, за да се разпредели навсякъде и да ги покрие идеално. Трябва да покрие дори и крема който сме разнесли по чинията.
През това време тъмният шоколад може да се е стегнал малко, та го загряваме отново за няколко секунди и му добавяме чаена лъжичка олио, разбъркваме и с лъжица поливаме върху страните на тортата, но така че да потече неравномерно – нека се вижда отдолу млечния шоколад. Изчакваме около минутка и с помощта на вилица правим релефни шарки върху шоколада, така че да оформим кора на пънчето. Прибираме отново в хладилника или фризера да се стегне, след което напудряме леко с малко какао, за да придадем сухота на кората, а след това и с пудра захар за ефект на посипал се сняг.

Непосредствено преди сервиране напудряме и повърхността на тортата с какао.


Пънчето вече е готово и ви очаква гладни и нетърпеливи с големите вилици.

Да ви е сладко!  :)


Ако харесвате десерти с по-балансирана сладост, намалете захарта в блата с 1 с.л.. На мен тортичката ми дойде съвсем малко по-сладка, но на останалите много се хареса.


7 януари 2014 г.

Шоколадови елхички с пълнеж


Сладки (не сладкиши) не се правят често у дома, но за големите християнски празници задължително има по няколко вида. Разбира се, понякога се случват изключения, но традиция ни е да ги похапваме на Коледа и Великден. Като се замисля най-любими са ни шоколадовите, крехки и топящи се в устата маслени сладки. Почти винаги оформени със шприц, понякога тунквани с допълнително шоколад, понякога слепени с някакъв крем, а често и натюр. За тази Коледа бяха нагънати като елхички, посипани със сняг и за по-богат вкус слепени по две с невероятно вкусен крем. Искаше ми се да ги опазя до празника, но пак не успях и колкото и да се заканвах, че няма втори път да си играя със сладки, пак ми се наложи. Едно мишле, надушило скривалището всеки ден го наобикаляло, че и по няколко пъти и накрая се оказа, че ако не отстъпя от думата си и не запретна ръкави, рискувам за Коледа да останем без тях. Е, на мен никак не ми се щеше да липсват от празничната трапеза, нали затова се нарича празнична – да е богата и да не липсва нещо. :)

Ето ги нашите шоколадови елхички:


И рецептата:

Продукти

за тестото
300 гр. меко масло
1 ч.ч.  пудра захар
2 пликчета ванилова захар
1 щ. сол
30 мл. тъмен ром
2 ½  ч.ч. брашно
50 гр. качествено какао
1/3  до ½ ч.ч. прясно мляко
------------
1 ч.ч. = 200 мл.


за крем пълнежа
125 гр. меко масло
100 гр. бял шоколад
1 с.л. мед
настъргана кора на 1 портокал (1 равна с.л. портокалова прах)
2 с.л. фъстъчено масло (неподсладено)

за глазурата
100 гр. бял шоколад
1 ч.л. олио

Приготвяне

Застелете тавичка с хартия за печене като преди това на няколко местенца под хартията, лекичко намажете с малко мазнина – това се налага, за да не се размества тя, когато шприцовате сладките върху нея.
Включете фурната да се загрява на 180°

В голяма купа сложете маслото и с помощта на миксер го разбийте на пухкав крем като постепенно добавяте пудрата захар, солта, ванилията и рома.
Пресейте брашното с какаото и го добавете на порции в купата, продължавайки миксирането, но на по-ниска скорост като редувате с порции прясно мляко (лъжица по лъжица) Количеството мляко преценете според гъстотата на тестото – трябва да е меко като крем, за да може с лекота да се шприцова през пош.

Прехвърлете веднага тестото в пош със звездовиден накрайник (с отвор  Ø 6-7 мм ) и шприцовайте върху застланата тавичка малки, плътни зигзагообразни формички, като постепенно увеличавате дължините на всеки ред, така че накрая да заприличат на елхички. Добре е да не прекъсвате линията на рисунъка, но и да се случи не е фатално – по невзрачните ще ползвате за долна част на готовите сладки.
Печете на средна скара за около 10 минути. Тестото е тъмно и може да ви подведе, затова внимавайте с времето! Нека останат във фурната най-много 12 минутки и веднага вадете!

Охладете ги добре и ги слепете с крем:
За целта настържете шоколада и го разтопете на водна баня или в микровълновата фурна на максимална мощност като на всеки 20-30 секунди прекъсвате процеса, за да разбъркате. Не чакайте напълно да се разтопи, а когато е една идея преди течна консистенция го извадете и бъркайте енергично докато и най-малките частички се разтопят и шоколада заблести. Тогава му добавете мекото масло, меда, портокаловата кора и фъстъченото масло. Разбийте всичко на пухкав крем с миксер. Прехвърлете в пош и приберете в хладилника за около 30 минути да се охлади и леко да се стегне, за да може да го шприцовате лесно и да не се разтича.

След това на половината елхички сложете по малко крем и притиснете отгоре леко с останалите. Подредете ги и ги приберете отново в хладилника, докато направите глазурата за декорацията.

В купичка разтопете по описаният вече начин останалия шоколад като накрая му добавите чаена лъжичка олио, за блясък.
Извадете сладките и топвайте върха на всяка една в глазурата, след което ги поставете на скара да се втвърди шоколада. Ако нямате подходяща скаричка, ги поставете внимателно върху восъчна хартия. По желание докато още не се е втвърдила глазурата може да посипете с кокос или едри захарни кристали (не кристална захар). Може да ползвате също и шоколадови пръчици или цветна захарна поръска, както и да променяте формата им според настроението си. Всичко е въпрос на лична преценка и фантазия. Каквото и да изберете съм сигурна, че ще останете предоволни :)


Сладките са невероятно крехки, дъхави, с наситен шоколадов вкус и вълшебен крем. И да искате не можете да минете с една ;)
Поднесете с горещ шоколад или нежно капучино и се оставете на удоволствието от насладата.

Опитайте!

1 януари 2014 г.

ЧЕСТИТА НОВА 2014-та ГОДИНА!





Да е мирна, да е щедра, много успешна, изпълнена само с радост и усмивки, с прекрасни изживявания, повече любов и сбъднати мечти! 
Нека е здрава, пъстра и щастлива!


На всички вас и вашите семейства пожелавам от сърце нови надежди и вдъхновения, много късмет, благополучие и разбирателство!


2013-та ПАМЕТНА, ВКУСНА И КРАСИВА

Още една година се изтърколи като остави след себе си отпечатък и върху лицата, живота и сърцата ни, направи ни по-богати, по-мъдри, по-хубави и по-добри :) . Постарахме се и успяхме да я изпълним с прекрасни моменти, събития и спомени, повече сладки, по-малко горчиви, едните ще пазим като скъпоценности, другите ще носим като обица на ухото. Година, в която създадохме нови приятелства, проверихме и затвърдихме стари такива, година в която печелихме, губихме, падахме и пак ставахме, творихме красота, дарявахме и бяхме дарени, споделяхме масата и времето си, изживяхме бурни страсти и тихи радости, припомнихме си забравени забавления и като награда я приключихме здрави и щастливи. Благодарни сме за всичко, през което минахме на пръсти, в луд маратон или с танцова стъпка ;), защото всеки един ден и всяка минута си струваха!

А колко вкусна и красива беше, може да видите в снимки, които набързо подбрах.





























Рецепта днес няма да има, тъй като все още не мога да се напразнувам :) , но само след няколко дни обещавам да се активизирам и да напиша по-голяма част от вкусните нещица от празничните трапези, от преди това и новите, които съм замислила. 

Нека запомним отминалата 2013-та година с хубаво и я запазим в сърцата си на сигурно място!