15 май 2015 г.

Чийзкейк с ягоди /Strawberry Cheesecake/


Не бях правила сладкиш от доста време... като се замисля май от 2 месеца, от последната торта, портокаловата. А, щях да излъжа! Съвсем изключих Великден – да, имаше сладки и козунаци, недокументирани тази година, но някак не ни беше до сладости, все към соленото ни теглеше, все към зеленото, към зарзавата и топлия хлебец. Леки закуски, салато-обяди, семпли вечери на хапки, мезета, супи, няколко нездравословни  пици и лазани... за мен редовните домати и сиренце, с прясна фокача, свежи тревички и много ягоди. И един тежък Гергьовден. После пълно разтоварване и диета. J  До онзи ден, когато Драго ни засипваше цял ден в нета с неговите греховни, кулинарни предложения и като капак ми дойде салатката му с ягоди и песто от левурда. Както ми е ягодова тази пролет, както ми се усмихваха онези ми ти червени хубавелки, толкова и ми трябваше. Поръчката бе дадена и след час кошничка зрели, кърваво червени и уханни ягодки прекрачи прага ми. Да, ама докато те пристигнат, Драговата салатка вече се бе изпарила от съзнанието ми и бе отстъпила място на едни сладки фантазии... J Така че везната се наклони към десерта. Нямаше разочаровани, де. А и чийзкейк май всеки обича, поне аз не съм срещала човек, който да откаже на това изкушение. Имах продуктите, само бисквити за подложката ми липсваха – пак някой ги бе надробил на попара. За късмет намерих в запасите опаковка савоярди и ощетих бъдещото тирамису с един ред бишкоти. И нали очето ми малко мери едно към гьотере, та забърках крем в повече и докато тортичката стягаше, спретнах мини вариант в чашки. Супер ми дойде една такава! J



От тортичката опитах едно тънко парченце, че да не прекаляваме – лято иде, нали?! ;)

Ако вие си нямате подобни ‘атъри, ако чийзкейка ми ви харесва и ви се ще да си го направите,  давам веднага рецептата, макар подобна да не е нужна – просто наредете бишкоти на дъно на тортена форма с падащи стени (след като сте ги напоили в нещо вкусно), забъркайте един хубав крем от извара, крем фреш, квасена сметана, крема сирене, Маскарпоне – каквото ви се намира под ръка, съобразено с вместимостта на формата, подсладете и ароматизирайте на вкус, желирайте с нужното количество желатин и насипете върху бишкотите. Заравнете и оставете в хладилника да се стегне. Плодовата част може да е с каквито си искате плодове – любими или налични. Сложете в тигана малко захар и плодовете и щом се разтопи захарта, отстранете, ароматизирайте с ванилия или някакъв подходящ ликьор, добавете и тук разтопен желатин и насипете върху стегналия чийз. Отново в хладилника за около час и сте готови. Няма голяма философия, няма печене, лесно, бързо и с чудесен, вкусен резултат.


А конкретните съставки за тази хубавица - сега.


Продукти
/за форма с Ø 24 см./

за основа
12 бишкоти Савоярди
200 мл. пресно мялко (студено)
1 пликче ванилова захар
+ 20 мл. ром (по препоръка на сина ми) - аз не сложих

за чийзкрема
250 гр. фина извара
600 гр. Маскарпоне
300 гр. квасена сметана
200 гр. бял шоколад
2/3 до 1 ч.ч. пудра захар (на вкус)
3 пликчета ванилова захар
50 мл. бял ром
½ ч.ч. кокосови стърготини
2 пликчета желатин

допълнително
750 гр. зрели ягоди (250 гр. отделете за декорация)
3-4 с.л. захар или на вкус + 1 ванилова захар
100 мл. бяло шампанско
1 пликче желатин

Приготвяне

Както по-горе обясних, не е кой знае каква философия.
Най-напред си направете крема като смесите заедно изварата, Маскарпонето, квасената сметана и пудрата захар. Разбъркайте с миксер на средни обороти като междувременно добавяте кокосовите стърготини, разтопеният шоколад, ваниловата захар и рома. Хомогенизирайте сместа и накрая добавете разтопения желатин. Разбъркайте отново за кратко.
Сипете пресното мляко в подходящ съд, ароматизирайте го с ванилията и по желание с малко ром. Потапяйте бишкотите в млякото за кратко от двете страни и ги редете на дъното на тортената форма. Запълнете всички дупки. Отгоре разстелете крема, загладете внимателно, че да не остане някъде въздух – просто тръснете леко няколко пъти формата в масата и всичко ще се намести правилно. Приберете в хладилника да се стяга.
Междувременно сложете в тиган 500 гр. ягоди (почистени, измити и разполовени), захарта и ванилията и загрейте на среден огън без да бъркате, за да не смачкате плодовете. В малка паничка залейте желатина с 2-3 с.л. вода и оставете настрана да набъбне. Щом се разтопи захарта в тигана с ягодите, отведете настрана. Разтопете на водна баня набъбналия желатин и го налейте заедно със шампанското в ягодите, разбъркайте и излейте върху чийзкрема.  (Ако формата ви е с по-ниски стени и кремът достига горния ѝ ръб, направете в центъра му малка вдлъбнатина – на около 1 см. от външния ръб, за да поместите в нея ягодовото желе.)
Приберете в хладилник, за да стегне и накрая насипете отгоре отделените пресни ягоди, почистени, измити и разполовени.


Това е. Много бързо се получава, а вкусът ще ви отнесе в облаците, обещавам! J
Сервирайте с подходяща безалкохолна напитка, млечен шейк или шампанско, ако случаят го предполага. 



И да ви е сладко!





17 коментара:

  1. Прелест! Вкуса няма нужда от коментар - чийзкейк обичаме във всякаквите му форми и видове:), ще коментирам снимките ти - невероятни са! Толкова елегантни! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще му се насладя,Ирме.И аз ще си отрежа едно финно парче,но няма да му се размине.
    Благодаря за рецептата и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Свежо и много пролетно! Стилна и изящна визия!
    Поздравления, Ирме! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастичен е, Ирме!
    И ти си изкусителка!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Ето го този разкош! От два дне дебна да го публикуваш! Фантастичен сладкиш, Ирме. Фантастичен!

    ОтговорИзтриване
  6. Умопомрачителна рецепта и снимки, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, Ирме, направо ще се задавя с... То просто е повече от фантазия! Умирам си за този прекрасен чийзкейк! Ама и изчезвам, че да не предизвикам съдбата... :) Браво, страхотен е!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Като скролвам снимките и усещам настроението на публикацията,направо се пренесох в една безкрайна ягодова фиеста-пъстра палитра от разкошества,Ирме,кое по-напред да посегне човек да вкуси?!И така естетски си презентирала,страхотно,поздваления!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. A ... извинявай мила ... за теб тънкото парченце, а за мен по-дебеличко да е :) че обожавам подобни сладкиши.
    Прекрасни фотоси Ирма! Чудесен чийзкек!

    ОтговорИзтриване
  10. Онемях от тази красота, Ирме,
    нежно, фино, елегантно - много стилно, ефектно и неустоимо изкушаващо...
    Много комплименти и благодаря за удоволствието, хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Истинска изкушаваща красавица е тази тортичка! Много стилно и елегантно поднесена... Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасно е , Ирма!
    Снимките са фантастични!
    И както вече казах на едни други странички: Греховно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате,
    Живе,
    Хриси,
    Дани,
    Йоли,
    Еви,
    Гери,
    Роси,
    Слънчо,
    Дианка, Радост,
    Аля,
    много сте мили! Благодаря ви за ласкавите думи и комплименти! Радвам се, че ви допада чийзкейка и ще съм доволна, ако ви провокирам да го приготвите, защото е толкова нежен и вкусен, че си струва да украси масата във всеки дом. А и сега е сезона на ягодите - знаете, че замразените никога не могат да заменят вкуса на пресните, камо ли на дивите. :)
    Желая ви успешна седмица и щастливи предстоящи празници!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирмичка, десертите ти са винаги неустоими! И този не прави изключение! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Весе! С голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Пак да му се порадвам на разкошния десерт, Ирме :) Като от корицата на някое шикозно списание, перфектен е!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Ммм, на една вълна сме;) Ама прекрасен е, ирме. И аз не познавам човек, който да откаже чийз-освен баща ми, щото е диабетик.
    Поздрав и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване