13 март 2016 г.

Спаначени кексчета с шам фъстък


Обичаме спанак и то сервиран по всякакъв начин – вложен в нежна  крем супа, в селска чорба, в ризото, на яхния (за мен без месо), на салата, в тесто и какво ли не. Спаначени кексчета (мъфини) обаче съм правила само веднъж и дори не помня каква беше рецептата. Хареса ни, но не знам защо не сме повторили. Сетих се за тях спонтанно и не чаках дълго, за да ги направя – 2 пъти този месец. Първият път слагах каквото имам – квасена сметана, малко сирене, шепа кашу и за да е по-пухкаво тестото (че спанака го сбива) и малко мая. Останах особено доволна от резултата, затова го повторих и за разнообразие замених кашуто с шам фъстък (сетих се, че някъде бях чела рецепта за спаначена супа с шам фъстък), а сиренето с Пармезан. Кексчетата са много меки, наистина като дунапрен, сочни, дъхави, а ядките в тях са си истинско попадение.

Продукти
/за 10-12 броя/

150 гр. пресен спанак
5-6 с.л. зехтин
250-300 гр. брашно
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
200 гр. квасена сметана
½ ч.л. сода за хляб
3 яйца
100 гр. настърган Пармезан
шепа начупен шам фъстък (или кашу)
½ кубче прясна мая
100 мл. хладко пресно мляко
1 с.л. меко масло за намазване на формите
някакви семена за поръсване (сусам, нигела, ленено семе, ким)



Приготвяне

Пускаме фурната да се загрее на 180°
Намасляваме добре формички за мъфини.

Почистваме спанака (нужни са ни само листенцата), измиваме го добре, отцеждаме и поставяме в блендер. Наливаме отгоре му зехтина и пасираме всичко на гладка паста.

В дълбока купа пресяваме брашното със солта.
Правим в него кладенче, в което чукваме яйцата, добавяме сметаната, содата, Пармезана, черния пипер, спанака, ядките и разтворената в топлото мляко мая.
Разпределяме тестото в подготвените формички като ги пълним до 2/3 от обема им. Поръсваме със семена по избор.
Печем в предварително загрятата фурна, на едно ниво под средното, за около 25-30 минути.
Сервираме кексчетата леко охладени със свежа салата и наливаме по чашка бяло вино.



Сега е сезона на спанака, опитайте ги и да ви е сладко!




10 коментара:

  1. Ирме, изглеждат прекрасно!
    А снимките са божествени!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Хубава, нова седмица!

      Изтриване
  2. Ммм, страхотни! Пролетво ми става като ги гледам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, хубав зелен цвят добиха. Благодаря, Йоли!
      Нека е все пролетно в душата ти!

      Изтриване
  3. Зеленото е превъзходно. Щом си ги направила два пъти и аз ще ги направя поне веднъж;)

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Радвам се за това, Весе! Ако ги направиш и ще ти се усладят. :)

      Изтриване
  5. Точно като за пролетта са тези пухчовци,Ирме,страхотни,ароматни и с радващ окото цвят!Прекрасен уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Прекрасна пролет на теб!

      Изтриване