29 октомври 2016 г.

Карамелено орехова торта

 / Caramel Walnut Cake/



Докато още не е станало догодина бързам да запиша тук и тази тортичка. Беше един експеримент и предизвикателство, осъществени с наличните на село продукти, в неделен ден, когато там работи само един магазин и то с беден за сладкарски нужди асортимент. Но пък се получи, което много ме успокои – гостите имаха страхотен десерт накрая и празничната вечеря достоен завършек. Да сме живи и здрави само, следващият път повече!

Продукти
/за форма с диаметър 22 см./

за блатовете
10 яйца
щ. сол
200 гр. пудра захар
2 пликчета ванилена захар
кората на ½  лимон
150 гр. млени орехови ядки
150 гр. млени лешници
½ ч.ч. брашно (60 гр.)

за сиропа
½ ч.ч. кристална захар
¼ ч.ч. вода
50 мл. тъмен ром

за крема
500 гр. меко масло
160-200 гр. пудра захар (със 160 гр. вкусът на крема е по-лек)
кората на ½ лимон
1 пликче ванилена захар
1 пликче желатин
250 гр. квасена сметана


за карамеления сос
1 ч.ч. кристална захар
1 с.л. вода
1 с.л. масло
200 мл. млечна сметана (минимум 30% масленост)


Приготвяне

на блатовете
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбиваме белтъците със солта на твърд сняг.
Жълтъците бием отделно със захарта и ванилията до пухкав крем. Ароматизираме допълнително с лимоновата кора, добавяме двата вида млени ядки, разбъркваме добре и събираме с белтъците, които добавяме на няколко порции като смесваме внимателно с кръгообразни движения отдолу нагоре. Накрая поръсваме с пресятото брашно и хомогенизираме тестото.

Разделяме на две части и насипваме на два пъти в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащ борд и диаметър 22 см.
Печем в предварително нагрята до 180° фурна за около 15-20 минути.
Изпечените блатове поставяме върху телена скара, докато напълно се охладят.

на крема
Поставяме в купа всички продукти за крема, без квасената сметана. Разбиваме с миксер продължително, до пухкав крем и докато не остане и една песъчинка от захарта.
Отделяме настрана половината от крема, който ще ползваме за измазване на тортата, а в останалия добавяме квасената сметана. Размесваме и желираме с 1 пликче желатин, накиснат в 4 с.л. студена вода и след това разтопен на водна баня.

Докато крема още не е стегнал, пристъпваме към сглобяване на тортата като поставяме единия блат върху подноса, стягаме го с тортен пръстен и сиропираме с половината сироп. Отгоре насипваме крема и похлупваме с другия блат. Отново сиропираме и вкарваме в хладилник за час или във фризер за 15-20 минути. След това освобождаваме тортата от пръстена и измазваме с предварително заделеният маслен крем. Отново връщаме в хладилника.

Отстрани облепих със запечени на сух тиган трохи от блата, който се наложи малко да подравня.

на карамеления сос
В тиган с двойно дъно сипваме всичката захар наведнъж. В центъра ѝ наливаме лъжица вода и поставяме на тих огън да се разтопи. Не бъркаме!
Когато се разтопи и започне леко да бълбука разбъркваме внимателно с дървена лъжица. Отвеждаме настрана като не чакаме много да потъмнее – цветът ѝ трябва да е златисто кафяв. Добавяме маслото, наливаме внимателно сметаната, разбъркваме и връщаме за кратко отново на огъня като постоянно бъркаме. Първоначално карамелът ще се пресече, но скоро ще се изглади и уплътни. Веднага отвеждаме настрана и оставяме да се поохлади. Когато това стане, поливаме тортата отгоре с него или просто я напръскваме небрежно. Някоя орехова или лешникова ядка отгоре допълват идеално цялото това съвършенство.


Вкусът е богат, плътен и определено запомнящ се. Рехавите блатове с ядков дъх идеално контрастират на деликатния, маслен крем и накрая - копринено нежният карамел. Както се казва - експлозия от вкусове и аромати! 

Опитайте я!






9 коментара:

  1. Чудна торта, Ирма! Не знам в селото ли е добре заредено с продукти или ти си "стара къща" и си имаш всичко, като един страхотен кулинар, но тортата ти е повече от превъзходна! Няма съмнение, че гостите ти са запомнили вкуса и са останали доволни от десерта!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, мила! Имаме на двора и голям орех, и голяма леска, та ядки да искаш. Една кутийка течна сметана беше останала от предното ходене, а в магазина намерих само квасена, та много ѝ се зарадвах. Другото го има във всяка къща, Бети. Гостите бяха непредвидени и имах малко време да се справя, но се получи в крайна сметка и всички бяха повече от доволни. За рожденият ми ден вече се подготвих отдалече, че да не се вайкам пак. Абе, премеждия да има, че да е весело! :)))
    Прегръдки и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ето я с подробностите:) Невероятна е, дори и само парченце да ми покажеш! А снимките са просто неустоими! Поздрави, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бонбон! :)
      Прегръдка и хубаво утре!

      Изтриване
  4. Тъкмо и аз, като Бети щях да кажа, че селското магазинче си е доста заредено, то ядки, то сметани, пък то - магазинчето било в двора ти - мечтая си и аз на терасата да мога да си бера ядчици:))
    Пък и на "селската" посуда ти завидях:)), моята "градска" е далеч по обикновена, но...пък кава торта само си врътнала, иде ми да хвана пътя към това селце благодатно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, оправда името си - развесели ме, Весе! :)
      Хващай пътя насам и не ми завиждай! "Селската" ми посуда е от "столичната" ИКЕА, на две крачки до теб. :)) И на терасата ядки няма как да береш, но някое цитрусово дръвче идеално се вписва там.
      Топъл, вдъхновяващ и вкусен ноември ти пожелавам!
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. :))
      А за Икеа-та - още не съм стъпила, не я знам и къде е:))
      Идеята за цитрус ми допада, но истината е, че две котета обитават това ми ти помещение и е немислимо друго да вирее там:))
      Те това са предимствата на големия град:))
      Целувки, мила!

      Изтриване
  5. Здравей Ирма,
    Приветствам те за кулинарното въображение и творчески идеи! Чета блога ти от лятото, но така и не съм писала. Аз съм сладколюбител, но си плащам с режими на хранене :). На 16 ноември обаче, имам РД и искам да зарадвам колегите си, които не е като да не са опитвали какво ли не по света. Та се чудя тази или онази с банана и маскарпоне от 2013? Ще го измисля..така или иначе, реших просто да те поздравя искрено! Защото за "добри" кулинари като мен е нужен някой като теб хахаха! ..и една молба във връзка с по-горното-ако успяваш да слагаш снимки по време на процеса ще е супер! Вълшебен ден от мен и все така ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милия коментар, Нели!
      Много се радвам, че тортата ти е допаднала и ще ми е приятно да получа обратна връзка за резултата, на която и от двете рецепти да си се спряла за празника си! Желая ти здраве, много вдъхновения и творчески успехи!
      Постъпков снимков материал не мога да обещая да качвам редовно, защото изисква допълнително време за заснемане, за подбор и обработка на снимките, а времето все не достига. Но понякога, когато момента позволява и имам нерви, правя някой и друг допълнителен кадър и го качвам тук. За сметка на това обясненията ми, относно приготвянето са доста подробни и следвайки ги, би трябвало да се справите с всяка една рецепта.
      Поздрави и щастливи, предстоящи празници!

      Изтриване