6 март 2017 г.

Торта Наполеон


Продукти

500 гр. бутер тесто
1 яйце
2-3 с.л. кристална захар

за крема
800 мл. пресно мляко
1,5 ч.ч. захар
3 яйца
100 гр. (10 с.л.) брашно
2 пликчета ванилова захар
60 гр. масло
500 гр. Маскарпоне

Приготвяне

Ако ползваме замразено бутер тесто е нужно да го поставим от вечерта в хладилника, за да се размрази до другия ден. От там нататък действаме така:

Ако е на плочка (за предпочитане, но не задължително), трябва да го разточим на правоъгълна кора с дебелина до и не повече от 5 мм. и страни -  45 х 35 см.
Нарязваме го на правоъгълници с размери 15 х 7 см.  (получават се 15 броя).
Всеки един навиваме хлабаво на рулце по дългата страна.
Нареждаме рулцата в застлана с хартия за печене тава и прибираме за 20 минути в хладилника.
Междувременно пускаме фурната да се загрее на 200
°.
Разбиваме яйцето и с него намазваме рулцата. Поръсваме ги нежно с кристална захар и печем до красив, златист загар. Без да препичаме!
Изваждаме и оставяме да се охладят.

Ако не ни се занимава с оформяне на рулца или ако бързаме, можем да нарежем кората на по-големи правоъгълници, които после да слепим с крем по традиционния за този сладкиш метод. Или пък, както аз често правя, да разточим тестото на по-дебела кора, около 1 см., да нарежем на 15 см. правоъгълници, но по-тесни - около 3 см, които бухват страхотно при печене и са добра алтернатива на рулцата. 

През това време си приготвяме крема

Загряваме пресното мляко до кипене с 2 с.л. от захарта.
Междувременно разбиваме яйцата с останалата захар, а след това и с брашното. Получава се гъста паста. При постоянно бъркане с телта наливаме в нея горещото мляко на тънка струя. Намаляваме огъня на среден и варим крема, разбърквайки непрекъснато, за да не загори.
Щом се посгъсти, изключваме котлона и продължаваме с бъркането още около минута докато се сгъсти съвсем, след което отвеждаме настрана, ароматизираме с ванилията и пускаме маслото отгоре да се разтопи. Полученият маслен филм няма да позволи на крема да образува коричка, докато се охлажда.

След като се охлади достатъчно (излишно е да чакаме да стане леден) го смесваме с предварително разбитото Маскарпоне.
Готовият крем е пухкав, гъст, с балансирана сладост и аромат. По желание в този момент можем да го обогатим по вкус
:
-      с 20-30 мл. ром
-      с разтопен шоколад
-      с някакъв плодов сироп или конфитюр
-      с еспресо и Марсала, за вкус Тирамису...
В случая аз оставих натюр, защото искахме накрая да гарнираме с мед.

Сглобяваме тортата така:

На подноса намазваме малко количество от крема, подреждаме първият ред рулца – 4 на брой - и мажем обилно отгоре им с крем, който трябва да потъне и по между им, така че да ги слепи добре.
Отгоре редим втори ред с четири рулца (може да ги скъсим малко на дължина, за да се образува накрая сладкиш с пирамидална структура) и пак ги покриваме с крем. Нататък процедираме по същия начин като рулцата са вече по три.
Трябва да ни е останало едно рулце, което после ще натрошим на ситно и ще ползваме за посипване на тортата.
Измазваме цялата торта отвън с крем и поставяме до сервирането ѝ в хладилник. Най-добре е да отлежи за поне 24 часа, за да могат рулцата да поемат от влагата на крема и да омекнат.


Преди сервиране я поръсваме/облепваме с предварително запечените за кратко на сух тиган (или под грил) до златист загар трохи от останалото едно рулце.


И финално, за разкош, допълваме вкуса на Наполеона с няколко пръски течен мед.


Пригответе си го и да ви е сладко! 


12 коментара:

  1. Божествено е станал, Ирме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо е пристрастяващ. :)
      Благодаря ти, Дани!

      Изтриване
  2. Е, направо ме разби с този Наполеон! :) Уникален!
    Поздравления, Ирме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусът му е разкошен, Хриси, а оформлението е само за разнообразие. Радвам се, че ти харесва. :)
      И благодаря!

      Изтриване
  3. Страхотен, чудесен е, Ирме!

    ОтговорИзтриване
  4. Пиршество за всичките ми сетива....Поздрави,Ирме!

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебен..., Очарова ме, Ирме -
    разкош от вкус и аромат, впечатляващо оформление и представяне.
    Благодаря, поздрави за теб и хубав празник!

    ОтговорИзтриване